Veelgestelde vragen
Ik had een baan die me niet meer paste, die veel van me vroeg en ik had met een jong gezin veel ballen in de lucht te houden. De balans was zoek. Ik heb voorkomen dat ik overspannen werd door ontslag te nemen. Dit was in 2004. Het was geen weloverwogen keus, meer een noodgreep.
Ik wist heel zeker dat ik niet meteen weer in loondienst wilde, omdat ik ruimte nodig had om me te heroriënteren. Maar ik had wel inkomsten nodig. Dus ik nam freelance opdrachten aan. Een jaar later zag ik dat ik zo mijn brood kon verdienen en ben ik mijn bedrijf gestart.
In dat tussenjaar, dat je nu een sabbatical zou noemen, heb ik geïnvesteerd in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Voor mijn eigen ontplooiing begon ik aan een 3-jarige opleiding Intuïtieve Ontwikkeling. Ik vond mezelf namelijk een wandelend hoofd geworden door het eenzijdige beroep dat in opleiding en werk op mijn ratio werd gedaan. Ik heb Algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd, richting Organisatie en beleid van de zorg en ik werkte tot dan toe als adviseur in de zorg.
Professioneel schoolde ik mij bij als coach voor individuen en teams. Zo kon ik op een andere manier mensen in de zorg blijven helpen om kwaliteit te leveren.
Toen ik aan de slag ging als coach raakte ik al snel ontevreden. De coachee doet mooie inzichten op, maar schiet in de praktijk weer in het oude patroon. Dat vond ik onbevredigend. Ik zocht naar een manier waarmee de coachee zichzelf kan coachen ín het lastige moment. Dat heb ik in de hartcoherentie-coaching gevonden, waarin ik me ben gaan specialiseren. Hier komt veel voor mij samen: hart en verstand, ratio en intuïtie, hard en zacht, oosters en westers, bezield en wetenschappelijk, zelf en samen. Ik ben er tot op de dag van vandaag heel enthousiast over. Dat heb ik bij mijn 10-jarig bestaan tot uitdrukking laten komen in mijn bedrijfsnaam: Hart aan het Werk.
Ik werk nog steeds voor de zorg, doe dat als extern bondgenoot in de rol van coach, supervisor, teamcoach.
Mijn missie is om mensen dichterbij hun hart te brengen, want dat klopt.
Veel mensen zijn, net als ik was, wandelende hoofden. Zij staan altijd aan en denken dat hun hoofd leidend is in hun leven. Het is echter een bekend gegeven dat 90% of meer wordt bepaald door ons onbewuste. Dat weten we wel, maar we handelen er niet naar. Als je erop gaat letten, merk je dat veel gedachten ‘recycled’ zijn. Je hoeft er dus niet zoveel aandacht aan te besteden, maar dat doen we al piekerend wel. Je hoeft er niet zoveel innovatiefs van te verwachten, tenzij je het hart de meester en het brein de dienaar laat zijn. Maar we weten niet hoe.
Ook staan we bloot aan veel prikkels. We kunnen altijd maar doorgaan door internet, elektrisch licht. Hierdoor missen we echte ontspanning en manieren om op te laden.
Dit alles motiveert mij om mensen kennis en technieken te geven om hun hart in te zetten.
Wat levert het op:
- meer helderheid van geest (focus, rust in je hoofd)
- meer emotionele stabiliteit (regie, ook blijer)
- meer gezondheid en vitaliteit
- meer verbinding
Of, zoals ik het ook wel eens zeg: in contact met jezelf en de ander, in contact met je wensen en grenzen.
Mijn missie is ook om zorgteams te ondersteunen zodat zij rust en focus ervaren en hun werk gezond begrenzen.
Zorgprofessionals zijn, net als ik was, gericht op de ander. Zij gaan hierdoor over hun grenzen, zeggen moeilijk nee, melden zich niet snel ziek tot zij echt niet anders kunnen. Door de werkdruk en de hectiek in elke dag komen zorgprofessionals niet makkelijk verder dan brandjes blussen en reactief dingen oplossen - waar ze trouwens heel goed in zijn. Maar even adempauze, even stilstaan bij hoe gaat het nu echt met ons, plannen maken en de teamband onderhouden is essentieel om gezond en met plezier te blijven samenwerken. Van hard werken naar met je hart werken, is de switch waar ik de teams bij help.
Mijn intentie om lichtvoetig met serieuze zaken bezig te zijn. Het gaat echt ergens over, we raken de kern, maar dat is niet per se zwaar.
Ik werk het liefst met methoden die hun effectiviteit hebben bewezen. Ik heb meerdere licenties van HeartMath (individuele coaching, groepstraining en teamtraining). Hiermee geef ik vertrouwen door onderbouwing van de aanpak en de resultaten. Cliënten kunnen een gevalideerde voor- en nameting krijgen en een werkboek.
Als ik met teams werk of trainingen geef, maak ik een draaiboek. In de uitvoering wijk ik hier flexibel van af, als het moment wat anders vraagt.
Bij teamcoaching coach ik de leidinggevende ook in haar leiderschap.
Ik werk in huisartsenpraktijken kort en effectief. Ik durf te zeggen dat ik in korte tijd veel impact geef. Daar ben ik trots op en zo kan het ook ingepast worden in de drukke agenda.
Ik ben gericht op duurzame resultaten: dat het doorgaat na de bijeenkomst, dat mensen zelf verder kunnen. En voor onderhoud ben ik graag een vaste externe coach. Ik kan zowel op beleid, coaching, intervisie, supervisie bijstaan.
In het werken met teams ben ik trots op een team dat uit de overlevingsstand kwam zónder dat het werk rustiger was geworden, integendeel. Wat droeg daar aan bij? Leiding nemen door de coördinator, van ‘ieder voor zich’ naar samen en het bijstellen van verwachtingen: ‘we kunnen het niet allemaal, we kunnen het niet alleen’.
In de individuele coaching ben ik trots op het resultaat van een coachee die binnen 5 keer de switch maakte van onzeker en gestrest naar zelfverzekerd en genietend van het leven. Er was een overduidelijk verschil tussen voor en na de coaching. Zij ervaarde het als een blijvend resultaat.
Cliënten zeggen over mij dat ik rustig ben. Dat geeft hen de veiligheid om te ontspannen en open te zijn. Ook vinden ze het fijn dat ik me gelijkwaardig opstel. Ik geef mijn eigen voorbeelden als dat helpt en zorg dat iedereen gezien en gehoord wordt. Veel van mijn cliënten zijn kritisch over zichzelf en perfectionistisch. Het is fijn dat ik hen kan voorleven hoe ze milder kunnen zijn voor zichzelf. Ze voelen dat zij voor mij goed zijn zoals ze zijn.
Mijn flexibiliteit om de agenda om te gooien als er iets de aandacht vraagt, wordt ook gewaardeerd.
Een kennismakingsgesprek van maximaal een half uur online is gratis. Ik maak een offerte op maat. De coaching wordt vergoed voor medewerkers van hogescholen en de gemeente Amsterdam. Die hebben een werkgeversverzekering en daar past het binnen het preventieve beleid.
Ik streef ernaar niet de hoofdprijs, maar ook niet te weinig te vragen. Ik heb vaste prijzen voor dagdelen en uren, voor particulieren en bedrijven.
Ik werk sinds 1992 in de zorg als beleidsadviseur kwaliteitszorg en cliëntenbeleid. Ik werk sinds 2005 als coach en sinds 2006 als hartcoherentie-coach. Mijn ervaring is primair in de GGz en in de huisartsenzorg. Sinds 2019 ben ik supervisor.
Zie mijn Linkedin-profiel voor meer informatie.