Zin in huisartsenzorg

 Wat is jouw zin?

Samen met artsen op avontuur. Ik verbind graag wat mens en werk raakt‘. Dat is Angèle’s zin. Vijf jaar geleden startte zij haar bedrijf Zin In Huisartsenzorg, op het snijvlak van mens en professional. Huisarts zijn en mens blijven. Als persoon tot uitdrukking komen in je werk. Daar draait het voor Angèle om. Dat heeft veel overeenkomsten met waar ik aan bijdraag in de zorg: hart aan het werk zijn, gezond aan het werk zijn, geïnspireerd blijven.

Angèle heeft een geaccrediteerde nascholing ontwikkeld die zij in Griekenland geeft. 100 huisartsen hebben inmiddels meegedaan. Zij en hun collega’s zijn bijeen in Nijmegen bij een symposium ter ere van Vijf jaar Zin in huisartsenzorg. De zomerse sferen in centrum De Appel doen Grieks aan. Ik heb het voorrecht om in de tuin de workshop ‘Vitaal blijven werken’ te geven – voor de extra vitamine D-aanmaak.

Workshop Vitaal blijven werken

Huisartsen hebben het druk. Wat kun je tijdens je werkdag doen om energie te houden? is de centrale vraag in mijn workshop. Ik zoek met hen naar praktische oplossingen die geen extra tijd kosten. Enkele van hun tips:

 • Zet een lekker muziekje op als je mail en administratie doet.
 • Neem pauze. Vul die in zoals je wilt: alleen of juist met je collega’s.
 • Besteed uit waar je een hekel aan hebt.
 • Doe af en toe even je ogen dicht en laadt op.
 • Geniet van de autorit als je van A naar B gaat.
 • Dans in de praktijk met je assistentes en laat je verrassen door hun moves.

Tip

Gouden tips plakten de huisartsen op een collega.

Het zijn niet allemaal hele vernieuwende dingen. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om DOEN. Eén huisarts zegt na afloop: ‘Ik heb vaker het voornemen gehad om pauze te nemen, maar nu ga ik het echt doen’. Ze heeft het bewustzijn gekregen dat zij het waard is om tijd voor zichzelf te nemen. Een van de opdrachten in de workshop heeft hier zeker aan bij gedragen. Ik verklap hem niet, ervaar het een keer in de workshop als je nieuwsgierig bent geworden.

Wat doe jij tussendoor om energie en ZIN te houden?

In het najaar organiseert Angèle van de Ven het symposium ‘Zin in huisartsenzorg’ opnieuw en dan in Rotterdam of omgeving. Laat weten als je op de hoogte gehouden wilt worden.

#watisjouwzin #hartaanhetwerk

6 reacties

 1. Frits Vissers op 13 juni 2014 om 11:52

  Mooi werk Daphne en een helder inspirerend blog. Aan jouw uitstraling op de foto is te zien dat je genoten hebt en jou passie hebt overgebracht op de groep.

 2. Bart Timmers op 13 juni 2014 om 13:00

  Het was zeker bijzonder, deze dag. Het meest sprekend vond ik het voorbeeld van een collega huisarts die een (huishoudelijk) klusje waar ze een hekel aan had, letterlijk afgekocht had. Dat staat symbool voor wat we eigenlijk meer moeten doen: Ons realiseren wat we nu echt leuk vinden (en dat dan vooral meer gaan doen) en waar we eigenlijk een grote hekel aan hebben (en dat dan gewoon niet meer doen, of in ieder geval zo weinig mogelijk). Als je het te veel moeite vind, of te duur vind, om taken af te stoten, realiseer je dan dat je een keuze hebt gemaakt, en accepteer het! Oftewel: https://www.youtube.com/watch?v=u0H9rWSO5sY

  • admin op 13 juni 2014 om 14:36

   Ja, het voorbeeld was dat boodschappen doen en koken voor haar kinderen na een volle werkdag echt een groot stressmoment was. En zoiets is terugkerend natuurlijk. Dit moment heeft ze weten te keren in een topmoment: als ze thuiskomt staat het eten op tafel en wordt het opgeruimd. Heerlijk.
   De oplossing: een studente doet boodschappen en kookt twee keer per week. Iedereen blij!

   En twee van jouw helden bezingen dit aanstekelijk!

 3. Eleonore Star op 13 juni 2014 om 16:43

  Ja het leven LEVEN in al zijn/ haar gradaties is een Levenskunst.
  Maar o zo de moeite waard om na te leven.
  Het laat de Zon in je leven toe.
  Zonder Zon geen leven.

  • admin op 13 juni 2014 om 17:28

   Mooi gezegd Eleonore. Dan citeer ik graag uit jouw bundel ‘Van het hoofd naar het hart’:

   Zon
   Stralende Zon

   Straal
   Straal!!
   STRAAL

   Zon in Ons

Laat een reactie achter