Luister naar je hart

Mariska heeft een dilemma: zal ze gaan solliciteren op een baan of proberen als zelfstandig ondernemer verder te gaan? Ze denkt in cirkels, steeds dezelfde gedachten, volop twijfels, ze komt niet tot een besluit. Herken je dat?

vicieuze cirkel

Je lijkt dan gevangen te zitten in je eigen hoofd. Voor die situaties heb ik een hele onorthodoxe oplossing: een hartconsult. Mariska heeft in mei een hartconsult gekregen. Binnen een uur wist zij wat haar te doen stond. Ze is in actie gekomen en heeft een freelance-opdracht gekregen!  Wil je weten hoe die omslag is bereikt? Mariska heeft het voor je opgeschreven.

Mariska

‘Ik ben iemand die over heel veel dingen twijfelt,  dus het hartconsult is perfect voor mij. Ik heb het kado gekregen. Behoorlijk benieuwd naar wat een hartconsult is, ga ik naar de afspraak met Daphne. We praten kort over welke vraag ik wil stellen, want zelfs daar twijfel ik over …!

Mijn vraag is: Ga ik verder als ZZP’er of wil ik een vaste baan?

Ik heb hier zelf al weken over nagedacht en ik kom er niet uit. Er komen direct een heleboel andere vragen bij me op, maar geen antwoorden, o.a.: Als die baan in een andere stad is, wat doe ik dan met alles wat ik hier heb opgebouwd? Ik heb al veel geïnvesteerd in opdrachten als ZZP’er, dat kan ik toch niet weggooien? Het is voor mij heel lastig om een keuze te maken. En ik vind het heel belangrijk want het heeft een grote invloed op mijn toekomst. Op een gegeven moment kan ik er niet meer over nadenken. Ik zit vast.

Nu laat ik al die gedachten rusten. Daphne begeleidt me in het stap voor stap verkennen van wat ik wil. Ik krijg een clipje op mijn oor, waardoor Daphne mijn hartslag kan zien op haar laptop. Ze vraagt mij te focussen op mijn ademhaling. Zo word ik rustig en kunnen we beginnen.  Daphne stelt mij vragen, gerelateerd aan mijn dilemma. Ik antwoord met mijn ogen dicht, zodat ik me concentreer op mezelf. Ik antwoord zonder te veel te denken aan alle gevolgen.  Zo worden me steeds meer dingen duidelijk. Soms schiet ik weer terug in de gedachtes die mij ervoor zo tegenhielden. Als dat gebeurt, helpt Daphne me weer rustig te worden en te focussen op wat belangrijk voor mij is.

Mijn antwoord In het hartconsult wordt mij duidelijk dat stabiliteit belangrijk voor mij is in deze fase van mijn leven. En dat betekent dat ik het liefste een baan wil in een bedrijf.  Dat mag parttime of fulltime zijn. Parttime geeft me ruimte om opdrachten aan te nemen voor mijn eigen bedrijf, waar ik veel voldoening uit haal. Fulltime stimuleert mijn ontwikkeling.

Als ik een uur later weer buiten sta, voel ik dat er echt iets is veranderd. Ik voel me vrij om te gaan zoeken naar werk. 

Inmiddels heb ik gesolliciteerd op een freelancebaan buiten mijn woonplaats,  met als resultaat: een opdracht! Ik probeer nu keuzes te maken door te luisteren naar mijn hart. Als het niet goed voelt, dan geef ik daar gehoor aan. En wanneer iets mij juist wel rust geeft, dan ga ik daar voor!

Mariska, www.eenanderekijk.com

Gaaf hè, dat Mariska haar uitweg uit haar dilemma vindt. Dit gebeurt elke keer in een hartconsult. Je weet zelf wat het beste is voor jou. Luister naar je hart.

 

7 reacties

 1. Petra Metz op 4 juli 2014 om 22:20

  Wat een goed idee om hartcoherentie op deze manier in te zetten!

  • Daphne op 5 juli 2014 om 12:00

   Ja hè collega? Op een evenement van Heartmath in 2008 heb ik voor het eerst hartconsulten gegeven. Dat was op de Hartverbindingsdag. Met een bordje ‘Let your heart do the thinking’ en de aankondiging om dilemma’s aan je hart voor te leggen, ontstond er na een traag begin een hele rij voor mijn tent. Het was voor mij een openbaring dat mensen die geen vertrouwensrelatie met mij hadden noch ervaring hadden met hartcoherentietechnieken hun levensvragen voorlegden en met een antwoord mijn tentje verlieten. Zo krachtig! Nu bied ik dat dus als professionele dienst aan. Mijn visie is dat mensen veel te lang blijven doorgaan met recyclen van gedachten. En ik weet nu dat je kort en krachtig tot praktische inzichten kan komen. Wat doen we toch mooi werk!

 2. Carola Pelder op 5 juli 2014 om 09:24

  Wat mooi dat je met een hele praktische methode zulke diepe inzichten naar boven haalt. Ik wens je nog heel veel meer mooie hartconsulten.

  • Daphne op 5 juli 2014 om 12:08

   Dankjewel Carola! Dat is de spijker op z’n kop: heel praktisch en diepe inzichten.
   Jij hebt mij op je nationale wensdagen in 2012 en 2013 ruimte gegeven om ervaring met deze methode op te doen. In het Pinetum in Hilversum heb ik mensen een hartconsult mogen geven én de workshop ‘Volg je hart verstandig’ aangeboden. Dat sterkte me om verder te gaan. Jij hebt hiermee jouw missie in de praktijk gebracht: het mogelijk maken om stap voor stap hartenwensen te realiseren. Dankjewel. Ik zit op koers!

 3. Marion op 7 juli 2014 om 09:59

  Fantastisch Daphne,
  Klinkt echt heel goed en ik weet als geen ander dat jij mooie vragen kan stellen en mensen verder kan helpen met jouw rust. Ik ben heel benieuwd hoe het werkt en met name wat het effect is met de hartmeting. Daar lees ik nog weinig over terug. Zo leest het als een mooi coachgesprek, wat het ongetwijfeld ook was, maar het meten van het hartritme zal vast ook een bijdrage hebben in dit geheel. Welke?

  • Daphne op 7 juli 2014 om 10:38

   Goeie vraag! Het is inderdaad deels een gewoon coachgesprek. Anders is dat degene met de vraag zijn ogen dicht heeft. Zo is hij optimaal bij zichzelf, wordt niet afgeleid door mijn expressie en we worden niet verleid om met elkaar in gesprek te gaan. Het is een gesprek met jezelf.
   Maar dan heb jij nog je antwoord niet wat de bijdrage is van de hartcoherentiemeting! Ik monitor de hartcoherentie gedurende de sessie. Als ik zie dat iemand(s hartritme) reageert op stressgedachten en -gevoelens dan geef ik aanwijzingen om weer te ontspannen. Als het hartritme weer coherent is, gaan we verder. Zo zorg ik dat iemand in een ontspannen staat kan reflecteren op zijn vraag. En in die staat heeft hij een ‘open mind’, kan hij ontsnappen uit de tredmolen van de gedachten die hij al 1000x heeft gedacht.
   Voor mij als coach geeft het meekijken met het hartritme houvast voor het begeleiden door te zien wat stress geeft en wanneer iemand juist ontspannen is.
   Heb je een beter beeld gekregen van de rol van de biofeedback tijdens een hartconsult? Ik nodig je uit om het een keer te ervaren.

   • Marion op 7 juli 2014 om 12:00

    Hoi,

    Zeker een beter beeld gekregen en dank je voor je heldere uitleg.
    En bedankt voor de uitnodiging en ik wil het zeker een keer gaan ervaren. Daar maken we een afspraak voor.

Laat een reactie achter