Neem een time-out en word beter

Uit onderzoek blijkt dat als je time-outs neemt voor reflectie je beter wordt in wat je doet, lees ik. Ik tweet het nieuwsbericht. En ik grijp het feit meteen aan om de tijd te nemen om een lekkere cappuccino voor mezelf te maken. Goed bezig! Of was dat niet wat ze bedoelden?

Laten we het eens analyseren. Met mijn kopje koffie nam ik een pauze. Ik legde het werk even neer.  Word ik dan beter in wat ik doe? Ik pak het onderzoek er even bij.

De onderzoekers hebben het over een time-out om te reflecteren. Daarmee bedoelen ze: de bewuste poging om  lering te trekken uit iets wat je hebt ervaren. Bij een Indiaans callcenter – ik krijg meteen beelden van de film The Best Exotic Marigold Hotel – bleken medewerkers het beste te presteren als zij elke dag 15 minuten reflecteerden en noteerden wat zij die dag hadden geleerd. Het verschil met de groep die die 15 minuten gebruikten om door te werken is 25%. De onderzoeker Francesca Gino zegt terecht: “I don’t see a lot of organizations that actually encourage employees to reflect—or give them time to do it,” Gino says. “When we fall behind even though we’re working hard, our response is often just to work harder. But in terms of working smarter, our research suggests that we should take time for reflection.”

Ik neem me voor om in de scholingen die ik geef de deelnemers te vragen elke dag te reflecteren op wat ze hebben geleerd. Het is bewezen effectief.

En mijn pauze met mijn kopje koffie dan, is dat niet prestatiebevorderend? Ik was niet aan het reflecteren. Van mijn cappuccino genoot ik. En ja: dat is ook belangrijk voor mijn functioneren! Een belangrijke vuistregel van Barbara Frederickson schiet mij weer te binnen: mensen die 3 positieve gevoelens ervaren ten opzichte van 1 negatieve bloeien. Dat is de positiviteitsratio.

Dus van mijn pauze ga ik bloeien. En van bewust reflecteren op mijn ervaringen word ik beter.

Tevreden pak ik mijn werk weer op. Weer wat geleerd vandaag!

3 reacties

 1. Marion Hijmensen op 17 augustus 2017 om 23:44

  Ik geloof hier zeer zeker in een ook al tijdens de training. Even een moment nemen om te reflecteren op de voorgaande oefening of op de ochtend. Echt de tijd nemen om te kijken wat heb ik nu vanochtend geleerd en wat ga ik daar mee doen en hoe wil ik dat doen. Is het een time out? Ik vind van wel maar een pauze is het niet. Ook al kan je die ook zeker veel goeds brengen!

  • admin op 18 augustus 2017 om 09:10

   Eens! En ik moet als trainer soms echt tegen mezelf zeggen dat ik dat moment niet moet skippen om tijd te winnen. Zo sterk is het patroon van doorgaan. Gesterkt door deze onderzoeksresultaten blijf ik er echt trouw aan om ieder de gelegenheid te geven om het geleerde te relateren aan hun eigen werkpraktijk: welke vragen roept het op? welke inzichten? waar zet het je toe aan?

 2. Ineke Hurkmans op 18 augustus 2017 om 13:52

  Heel herkenbaar! We merken steeds opnieuw met het inzetten van de Jump Movement methode dat wanneer mensen even stilzitten ze sneller en meer gemotiveerd verder komen.

  Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar elke keer weer wordt het bewijs geleverd. En de 7 stappen van het programma doorloop je met z’n tweetjes gewoon in 15 minuten, zeker nu we de Jump Movement app beschikbaar hebben.
  Kijk alvast even op http://www.jumpmovement.com voor een eerste indruk, Daphne is ook Certified Pro, dus zij kan je meer vertellen over hoe Jump Movement ingezet kan worden bij HR cycli of verander processen.

Laat een reactie achter