De ideeënverloskundige – de geboorte van een idee

Ik zit te zwoegen op een blog. Niemand die dat aan mij heeft gevraagd, maar dit blog wil het levenslicht zien. Ik krijg niets op papier. Maar voel de drang. En de frustratie.

De volgende dag zie ik mijn collega-gangmakers en vertel over mijn worsteling. Zij weten dat ik mijn ideeën wil verwoorden en sporen mij aan om door te gaan. “Een blog helpt je om je gedachtegoed te laten stollen”, zegt Lia de Vos uit ervaring. “Het is ook moeilijk” verzucht Jeanet Bouw.

Bemoedigd om door te zetten zit ik met deze twee vrouwen aan de keukentafel. Wat blokkeert me? Zij helpen mij ontrafelen waar de knoop zit. Mijn innerlijke chaos wordt rustig ontleed tot de essentie. Tranen stromen, woorden komen, helderheid ontstaat.

Het doet me denken aan een geboorte. De geboorte van een idee dat in mij groeit. Ik voel de beweging. Jeanet en Lia zijn de verloskundigen. Waar zou ik zijn zonder hen? Ik vind het heel waardevol om de steun te ontvangen om expressie te geven aan iets dat in mij leeft. Ik ben vaak en graag de ideeënverloskundige voor anderen. Nu ik zelf de ‘zwangere’ ben, besef ik pas de waarde van de aanmoediging, de tijd en aandacht, vragen en reflecties.

Uit frustratie komt vernieuwing voort. Daar ken ik ook  de voorbeelden van: De nieuwe werkwijze in de huisartsenzorg (krachtige basiszorg) vindt zijn kiem in de frustratie van Jacqueline van Riet dat patiënten terug blijven komen bij haar terwijl de voornaamste oorzaak van hun klachten ligt in maatschappelijke nood: isolement, werkloosheid, schulden. Zij wil hen helpen, maar heeft daarvoor zelf ook hulp nodig.

Of de  methode Jump Movement waarmee ik werk, die is door Ineke Hurkmans ontwikkeld  omdat het haar frustreerde dat organisatie-ontwikkeling zo afhankelijk is van een extern adviseur.

Voel jij ook dat er iets in je leeft dat het levenslicht wil zien? Onthoud het jezelf en de wereld niet. En zwoeg niet alleen.  Het kan makkelijker, zachter en sneller. Zoek een ideeënverloskundige!

Ik ben één van de oprichters van het gangmakersgilde om voorlopers, mensen die het anders willen aanpakken een plek te geven waar ze gelijkgestemden kunnen ontmoeten voor steun en inspiratie om zo hun drive te kunnen blijven volgen om de wereld een beetje mooier te maken.

Ik creëer vanuit mijn bedrijf Hart aan het werk  tijd en ruimte waar je op adem kunt komen, kunt bezinnen op wat je wilt bereiken en wat je volgende stap is.

3 reacties

 1. Jacqueline van Riet op 11 juli 2019 om 05:09

  Ha Daphne. Gefeliciteerd met de geboorte van dit prachtige blog! En wat een mooie metafoor, dat verlossen van iets wat het licht wil zien. Ik herken dat dit is wat vaak in betekenisvolle menselijke ont-moetingen gebeurt. We moeten onszelf gewoon wat vaker een professionele ideeënverloskundige gunnen 🙂 Dank je wel.

 2. Ineke Hurkmans op 11 juli 2019 om 07:38

  Ik vind dit zó’n goeie term! Ik hou van het vinden van sprekende termen als metafoor voor proces fasen! Het mooie is dat het plotseling een heel nieuwe wereld opent. En wauw dat is echt geweldig. De wereld elke keer met nieuwe ogen zien. Altijd meer te zien, te ontdekken en de doen.
  Chapeau Daphne voor jouw vermogen om elke keer met nieuwe ogen te kijken!

  • Daphne op 11 juli 2019 om 09:49

   Ja, woorden ontsluiten een wereld. Mooi is dat. Daarom houd ik ook zo van taal. Vorige week was ik getuige van een nieuw woord dat bij jou ontstond: hartvullend. Dat geeft meteen een gevoel weer, mensen snappen direct wat je bedoelt, terwijl het woord nieuw is.

Laat een reactie achter