Een tegengif voor stress

Stress was voor mij iets voor andere mensen en had een negatieve bijklank. Ik had geen stress en associeerde het met een ander type mens: de stresskip, de neuroot, de perfectionist, de klager. Maar mijn kijk op stress is veranderd sinds ik kennis heb gemaakt met hartcoherentie. Ik weet nu: ik heb microstress!

Daar staat iedereen bloot aan, of je het nu merkt of niet. Voortdurend beschikbaar zijn, doorgaan, veel prikkels, hectiek: het hoort bij het leven van de moderne westerse mens. Je kunt dit normaal vinden, natuurlijk is het niet. Het schaadt je gezondheid. Je moet bij stress dus niet alleen denken aan ingrijpende dingen als ziekte, financiële problemen of grote zorgen. Ook de file, de rotzooi, je collega of de lastige klant kunnen jou stress bezorgen; microstress. Wie of wat zijn bij jou de boosdoeners?

Bij mij is het de rommel thuis als ik na m’n werk moe thuis kom, bezorgdheid of ik een deadline wel haal, een gejaagd gevoel als ik te laat dreig te komen, irritatie als ik m’n zoon help met z’n huiswerk en hij het niet snapt … grmbh@`^8?! Van die kleine banale dingen.

De moeite niet waard om je druk over te maken, eigenlijk. En dat is ook zo, dat weet ik wel, maar elke keer weer als er rotzooi is, hij het niet snapt etc. ervaar ik weer (micro)stress. Herkenbaar?

Toen ik leerde dat ik mijn lichaam ook met die kleine banale dingen in een vecht- of vluchtreactie breng en wat dat teweeg brengt in mijn lichaam, raakte ik gemotiveerd om die stressreacties te stoppen. Dan kan ik het maar beter bewaren voor het serieuze werk, toch? Kijk dit filmpje maar. Het maakt visueel wat de effecten van stress op je lichaam zijn:

En dat ik het kan zien, is voor mij erg helpend om het serieus te nemen. Zo ging dat ook toen ik feedback kreeg op mijn hartcoherentie. Toen ik zag dat ik dat direct met mijn adem kon beïnvloeden, was ik gegrepen. Als dochter van een yogalerares is mij met de paplepel ingegoten dat het belangrijk is om ontspannen te ademen. ‘Ja, mam’, het ging het ene oor in en het andere oor uit. Maar toen ik jaren later een sensor aan mijn oor had die mijn hartslag oppikte en mijn hartritmevariabiliteit in beeld bracht, kwam het inzicht helder binnen: mijn adem is belangrijk voor mijn functioneren. En zo vergaat het vele mensen met mij, heb ik inmiddels in mijn  werk als hartcoherentietrainer ervaren:  een inkijkje in je hart verwondert en stimuleert om er zorgvuldig mee om te gaan.

Feedback Hartcoherentie

Als je rustig ademhaalt en met je aandacht bij je ademhaling kunt blijven, dan komt er regelmaat in je hartritme. In het plaatje hierboven zie je dat gebeuren; rechts is het patroon regelmatiger dan links.

En dat is het tegengif voor microstress. Geen vecht- of vluchtreacties, maar alle processen in het lichaam kunnen soepel verlopen. Er is tijd voor herstel. Je kunt effectief ontspannen.

stress relax

Dus het slechte nieuws is: jij staat ook bloot aan stress. Het goede nieuws is dat je jezelf tegengif kunt toedienen: 1) Ga met je aandacht naar je hart 2) Volg je adem met je aandacht, terwijl je soepel in- en uitademt.

Zo simpel kan het zijn! #Hartaanhetwerk

9 reacties

 1. Mariëtte Reijn op 1 april 2014 om 19:57

  Hoi Daphne,
  Een leuk en herkenbaar stuk heb je geschreven. Inderdaad is er wel wat gebeurd in ons landje. We moeten steeds meer en we vliegen van de ene naar de andere kant. Doet me ook denken aan het liedje van Toon Hermans: ‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben een ongelooflijke haast!!’

  Ik heb van de week besloten om een stap achteruit te doen bij mijn huidige baan. En dat voelt heel goed. Ik wil nog zoveel doen voor mijn eigen bedrijf. Het voelt steeds beter. Dan heb ik ook de tijd om te wandelen. Daar ben ik sinds deze week weer mee begonnen. Wat heerlijk!!

 2. Marion Hijmensen op 1 april 2014 om 21:28

  hallo Daphne,

  Of ik stress ervaar? Helaas met de jaren steeds meer en altijd in situaties die ik zelf niet helemaal in de hand heb! kinderen op tijd aangekleed, gewassen, gegeten en gedronken, tandenpoetsen. Het zijn allemaal activiteiten waar ik stress bij ervaar, omdat ik mij bewust ben van de tijd. Eenmaal buiten kom ik meer tot rust en dat zal wel met de hoeveelheid zuurstof zijn die je binnen krijgt die meteen ontspanning geeft en wellicht zorgt voor een rustige ademhaling. Morgenochtend ga ik het testen en mijzelf voorzien van tegengif;-)

 3. Hugo Bakker op 1 april 2014 om 21:39

  Hoi Daphne, wat een duidelijk verhaal. Mijn stress zit hem vooral in een huis dat niet opgeruimd is. Ik kan daar echt op leeglopen en omdat ik zelf niet altijd tijd heb om het op te ruimen kies ik daar af en toe een zaterdag voor.
  Voortaan met mijn aandacht naar mijn hart…
  groeten, Hugo

 4. Tanya op 2 april 2014 om 07:24

  Een goed artikel wat ik met aandacht heb zitten lezen. Je wordt weer even met je neus op de feiten gedrukt en gaat toch nadenken of die kleine stress-momenten nu wel echt nodig zijn.

 5. admin op 2 april 2014 om 14:18

  Dankjewel Mariëtte, Marion, Hugo en Tanya,

  Leuk om jullie voorbeelden te horen. Er is veel winst te behalen door anders om te gaan met die kleine dingen die herhaaldelijk terugkomen: naar hartelust stofzuigen bijvoorbeeld. Ik leef me er lekker één keer per week woest in uit! Dingen doen met tegenzin of onder druk kosten onnodig veel energie. Ik ben benieuwd Marion of je tegengif werkt! Je zal heus niet in één keer switchen naar innerlijke rust, maar kan wel dit patroon zoetjesaan doorbreken.

 6. Hilda Mossink op 2 april 2014 om 15:23

  Helder verhaal hoor. Lekker leesbaar geschreven en prima van lengte. En herkenbaar…mijn stress zit vooral in het gevoel keuzes te moeten maken en bang zijn verkeerd te kiezen. Heeft w.s. iets met perfectionisme te maken. Ik ken de ademhalingstechnieken uit de Mindfullness en heb ooit door een Integraal werkend arts Hartcoherentieoefeningen gekregen. Het is de kunst het me steeds te blijven herinneren 🙂 Dank je Daphne!

  • admin op 2 april 2014 om 16:02

   Hilda, precies hierom schrijf ik blogs sinds kort: om je te herinneren en te inspireren. Fijn dat het werkt!

 7. Neeltje Spit op 7 april 2014 om 11:02

  Het klinkt heel simpel en dat is het ergens ook: nu nog doen en dan structureel!
  Het helpt mij om herinnerd te worden en ik denk: hoe meer mensen dit als prioriteit zien,
  des te makkelijker het wordt om zo te leven.

  Het filmpje dat de effecten op het lichaam toont, maakt ook veel duidelijk en tastbaar.

  Uiteindelijk heeft alles er baat bij: je lichaam, hoe je je voelt en ik geloof er heilig in dat
  je op professioneel vlak ook beter presteert door coherent te leven en ademen.

  • Daphne op 7 april 2014 om 18:18

   Ja, professioneel heb je zeker baat bij het stoppen van stress en het vergroten van je coherentie. Je kunt onder meer beter besluiten, werkdruk effectief hanteren en het komt de communicatie ten goede. Ik zoek een team die dit samen wil gaan ervaren: coherent vergaderen bijvoorbeeld kan energie en tijd besparen. Volgens mij zeer de moeite waard om uit te gaan proberen. Het is mogelijk in het begin een beetje vreemd, dus het vraagt zin in avontuur!

Laat een reactie achter