Even zitten met je hart

Lichtjes in het donker. Dat is waar ik in de decembermaand het meest van geniet. De winkelstraten met kerstverlichting, de lichtjes in tuinen en huizen. Bij ons brandt 365 dagen per jaar een kaarsje op tafel, omdat ik zo van die sfeer hou. Een kaars brengt licht en gezelligheid, mijn stress neemt af. Een mini-haardvuurtje is het eigenlijk. Ik ga staren, dagdromen en schakel af van de hectiek.  Werkt dat bij jou ook zo? En van die rustmomenten kun je in de feestmaand wel gebruiken toch?

Dus brandt een kaarsje voor een stralende en stressvrije decembermaand! En als je nog wat extra tot rust en tot jezelf wilt komen, heb ik een oefening voor je. Hij heet ‘Even zitten met je hart’. Voor ik hem voor je opschrijf, wil ik je eerst graag mijn verwondering over het hart met je delen.

Wist je dat in een embryo het hart al klopt voordat de hersenen zijn ontwikkeld? Het eerst is er het hart. En wist je dat in alle oude filosofieën en religies over het hart gesproken wordt als de zetel van de ziel, als de bron van wijsheid? Pas in de 17e eeuw schuift men het hart opzij – dat was slechts een pomp – en krijgen de hersenen de centrale rol toebedeeld in ons functioneren. En in de 21e eeuw  verschuift er weer iets. Het hart wordt weer gezien als iets waar je je op kunt afstemmen voor inzicht. Er zijn zoveel mooie citaten waaruit die rol van het hart spreekt. Bijvoorbeeld: ‘Trust what moves you most deeply. The heart can see your whole journey’. Of: ‘Onthoud goed waar je hart is, daar zul je je schat vinden’ (Paolo Coelho in De Alchemist). Recent is een boek uitgekomen waarin schrijvers en wetenschappers een beeld geven van het hart als onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid: ‘The power of the heart – laat je hart je gids zijn’ van Baptiste de Pape. Een heerlijk boek voor onder de kerstboom.

Als je tot rust komt en het kabaal van de stress weg is, kun je de stem van je hart beter horen. Dan kan je hart je gids zijn. Met de bijgesloten oefening kun je dit bereiken. Veel plezier!

Oefening Even zitten met je hart

Dit blogartikel schreef ik voor collega hartcoherentie-coach Annelies Pieterse van Ikzie Coaching voor haar blogs in het kader van het Alternatief Advent. Zie hier het artikel en lees meer blogs.

4 reacties

 1. Norine op 2 januari 2015 om 19:11

  Wat een mooi uitgangspunt!
  Zo dichtbij en zo simpel:

  Hoe is het met je? Nu?
  Adem je rustig of houd je hem vast?
  Heb je een frons? Een glimlach?

  Al voor de jaarwisseling op de afdeling met elkaar afgesproken dit jaar in ieder geval samen drie minuten de tijd te nemen voor Mindfullness.

  • Daphne op 7 januari 2015 om 21:16

   Wat een goed initiatief om met elkaar op de afdeling een mindfull-moment in te lassen.
   Samen is makkelijker dan alleen. Zo stimuleer je elkaar om even te resetten. En ik ben benieuwd naar wat voor impact dat gaat hebben. Ik denk dat ‘laat je niet gek maken’ de cultuur kan worden. Heel gezond!

 2. Annelies Pieterse op 26 januari 2015 om 08:18

  Goedemorgen Daphne,
  wat een prachtige oefening en blog had je geschreven voor het Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst. Wat een mooie bijdrage lever jij aan het bewustzijn van mensen om de kracht van hun hart te ontdekken en te leven.
  liefs, Annelies

  • Daphne op 26 januari 2015 om 14:09

   Ja, en jij ook collega!
   Wat praktisch dat mensen op jouw site kunnen checken of ze een Heartmath-coach nodig hebben (www.ikzie.com).
   En dan leren ze nog meer oefeningen om te stralen en stressvrij te zijn – het hele jaar door.

Laat een reactie achter