Hoe is Astrid Hart aan het Werk?

Op deze foto zien we Astrid in Bonaire. Met palmbomen op de achtergrond lacht ze ons gebruind toe. ‘Zo kan ik ook hart aan het werk zijn’, hoor ik je denken. Ja? Zou jij met je gezin er 4 maanden tussenuit gaan terwijl jij middenin je baan en je kinderen middenin een schooljaar zitten? Best een sprong. Astrid nam hem.

Ik heb Astrid van den Broek leren kennen in Utrecht Overvecht als wijkgezondheidswerker. Zij liet me onder meer de film Happy zien, we werkten samen om gezondheid, welzijn en preventie te verbinden, ze gaf me de kans om een hartcoherentie-oefening op te nemen in de Toolkit Ontspannen. Ze is een sociale vernieuwer en verbinder.

Toolkit Ontspannen

Eind vorig jaar nam Astrid afscheid in Overvecht. Dat nam ik als aanleiding om eens met haar in gesprek te gaan over wat voor haar ‘Hart aan het werk zijn’ betekent. Ik teken 3 aspecten op.

‘Een open hart hebben voor de mensen om je heen’, antwoordt Astrid direct, ‘naar mijn collega’s en naar de doelgroep’. Door open te staan, kan Astrid opvangen waar behoefte aan is en waar enthousiasme voor is. En met die onderwerpen gaat zij aan de slag omdat dat kans van slagen heeft.

‘Werken aan een onderwerp dat klopt voor mij en waar ik mijn energie in wil stoppen’. Als klein meisje was de missionaris-tante een inspiratiebron voor Astrid. ‘Ik ga ook iets met ontwikkelingswerk doen’, wist zij. En zij is gaan werken in de tropen en in Nederland is zij gedreven om de gezondheidsverschillen op te heffen. Zij heeft dus werk dat past bij haar persoonlijke drijfveer.

‘Veerkracht hebben om te herstellen’, noemt Astrid als derde aspect. In het verleden is zij zelf hersteld van een burn-out. Zij kent de waarde van de balans: dingen die energie geven en die energie kosten moeten in balans zijn, dan ben je hart aan het werk.

Deze wijze lessen van Astrid deel ik graag met jullie: heb een open hart, doe wat klopt en weet dat je veerkrachtig bent om de balans te herstellen als het nodig is!

En mocht je meer willen lezen over deze zaken, dan zijn Astrid’s tips iets voor jou:

Gezond Centraal

Gezond Centraal van Chantal Walg (2014) over een verschuiving in de gezondheidszorg door gezondheid in plaats van ziekte centraal te stellen.

 

 

Positievegezondheid

De nieuwe definitie die Machteld Huber voorstelt voor positieve gezondheid spreekt Astrid zeer aan: ‘Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’ (Huber, 2012)

 

Astrid gaat hier per 1 februari a.s. mee verder aan de slag in haar nieuwe baan bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra als Coördinator Preventie/ Gezonde Wijk.

Astrid en ik vinden het heel inspirerend om je reactie te lezen. Wat herken jij van Astrid’s invulling van Hart aan het Werk zijn? Wat vind jij van positieve gezondheid? Laat s.v.p. je reactie achter.

Laat een reactie achter