Loslaten is een werkwoord – Blog 2 over loslaten

Ik breng mensen van hun hoofd naar hun hart. Eén van de belangrijke elementen daarbij is het omgaan met emoties. Het hoofd vindt dat iets klaar is, dat je er nu wel overheen moet zijn. Het hoofd werpt je toe: ‘Get over it, doorgaan, niet zeuren!’ Mensen weten een paar dingen te doen om van die lastige gevoelens af te komen: negeren, parkeren, verdoven, afleiden, wegredeneren. En werkt het? Nee, de emotie duikt altijd weer op.

Dus wat dan? Loslaten! Ik hoor veel mensen zeggen “Ik moet het loslaten”. Maar omdat ze niet weten hoe, blijven ze ermee rondlopen. Dat kost energie. Denk maar eens aan het met uitgestrekte arm vasthouden van een flesje water. Het is niet zwaar. Maar als je het minuten achtereen vasthoudt, wordt dat het wel. Zo is het ook met niet verwerkte emoties, het kost energie om die bij je te blijven dragen. En dat is zonde. Zonde van de kwaliteit van je leven. Je mist blijdschap, genieten, ontspannen. Je lekt energie.

Wat werkt wel als er een naar gevoel opkomt over iets waar je al lang overheen had willen zijn? Als zoiets bij je aanklopt, heeft het 3 dingen nodig:

  1. Erkenning
  2. Acceptatie
  3. Heling

Ik help mensen daarbij. Ik geef hen regie over het helingsproces. Van het terugwinnen van die regie geniet ik enorm. Iets waar je je aan overgeleverd voelde, iets dat macht over jou had, is nu in jouw handen.
Ik heb mensen met een lach een hamer zien pakken om hun keramieken hart stuk te slaan. Bevrijdend, omdat het klopt dat het gebroken is.
Ik heb jarenlange frustratie zien oplossen als sneeuw voor de zon door de erkenning van wat er pijnlijk en onrechtvaardig was.
Ik heb mensen regie zien nemen om hun hart te helen nadat ze tijden vergeefs hoopten dat een ander dat zou doen.

Mensen lachen, mensen huilen, mensen geven betekenis. Zij laten achter. Zij laten los. Er ontstaat ruimte, vrijheid, licht, lucht. Misschien niet voor altijd, maar dan weten ze de weg: erkennen, accepteren, helen.
Ons hart is groot genoeg om alle pijn in liefde te transformeren.

Wat vind jij lastig om los te laten? Wat klopt met regelmaat bij jou aan de deur?
Geef het de aandacht die het verdient.