Ontspannen tussen de bedrijven door – 4 Tips

Als je meer bewust geniet en voor jezelf zorgt gedurende de werkdag ben je een betere medewerker. En dan ben je ‘s avonds een leukere partner, ouder of vriend. Op de lange duur werk je dan met meer passie en energie.

Maar wat is de gewoonte in een werkdag: doorgaan, geen pauzes, alles in een rap tempo doen. Ontspannen doe je na je werk.

spanningsoploop

Dan kan het voorkomen dat je aan het einde van de werkdag ineens merkt: ik ben op. In mijn trainingen teken ik dat zo (links). Het lijkt je te overvallen. Tussen 9 en 17 uur zijn er momenten geweest dat de spanning opliep en jij ging door.

 

Wat kun je tussendoor doen om te ontspannen? Ik geef je 4 tips. Want de noodzaak om op je werkdag te ontspannen, is groot. De tijd lijkt steeds sneller te gaan en wij proberen het bij te benen. Je kunt er greep op krijgen. Je kunt aan het stuur komen te staan en uit de ‘rush’ stappen. Veel deelnemers aan mijn trainingen  hebben dit doel: ik wil meer tijd voor mezelf, ik wil ‘s avonds ook nog energie hebben, ik wil niet overvallen worden door stress maar stresspieken voorkomen. En zij slagen erin om dit te bereiken. Wat gaan ze allemaal meer doen: ontspannen tussen de bedrijven door. Hier volgen 4 tips die jij meteen kunt toepassen.

Het is heel simpel. De dingen die je thuis doet om te ontspannen, ga je op je werk ook doen!

spanning ontspanning

Tip 1   3 minuten meditatie

Schakel even af. Stop. Dit kan tussen de middag goed. Ook is een praktisch moment wanneer je van de ene naar de andere taak overgaat. Volg 3 minuten je ademhaling. Het helpt als je een hulpmiddeltje hierbij hebt. Bijvoorbeeld de hartcoherentie biofeedback apparatuur. Rechts zie je de Coherence Coach van Heartmath die ik veel gebruik. Er zijn ook gratis apps zoals Breathe2Relax.

 

Tip 2   Successen vieren

Waar geef je meer aandacht aan: aan wat niet goed ging of aan je succes? We vergeten soms gewoon bij successen stil te staan, we geven er onevenredig weinig aandacht aan. Ik heb net even ‘Happy’ opgezet en in m’n werkkamer gedanst toen ik gebeld werd dat een team voor mij heeft gekozen als intervisiebegeleider! Blij!!

Van een projectleider van een complex traject hoorde ik: ‘Een van de redenen waarom ik het vol heb gehouden is dat we met het team onze successen vierden.’ En een tip die ik van een deelnemer uit mijn training hoorde: Wij starten elke teamvergadering met de vraag wie er iets wil vertellen waar hij trots op is, wat goed is gegaan. Zo simpel kan het zijn!

En voor een oplaad-momentje nu: kijk eens naar de medewerkers van het ziekenhuis in het filmpje hieronder. Ook een toffe manier om je succes te vieren!

Tip 3   Doe het eens anders

afwijking

Je hebt zo je vaste routines: dezelfde route naar het werk, dezelfde besteding van je pauze, dezelfde mensen met wie je een praatje maakt, dezelfde tijden om te beginnen en te stoppen. Als je een keer kiest om die dag bewust iets anders te doen, ervaar je een wereld van verschil. En helemaal als je dat goed afstemt op waar je zin in hebt. En wat je eigenlijk een beetje raar vindt. Zoek zoiets!

Ik herinner me nog haarscherp een stop van 10 minuten in het Griftpark in de zon. Ik had in die periode chronisch een gevoel van te weinig tijd. Ik fietste van een afspraak terug naar kantoor en hoewel ik vond dat ik het me helemaal niet kon permitteren, ging ik even op een bankje in de zon liggen. Niet zitten, maar echt even liggen. Wat had dat een effect op mijn tijdsbeleving. Ik had de indruk dat ik veel langer er tussen uit was geweest. Dat verwonderde me echt. En het laadde me op.

Tip 4   samen eten

20140913_161349Samen eten kan een fijn moment zijn. Zeker als een collega iets zelf heeft gemaakt. Het hoeft heus niet elke lunchpauze. Dan is de overgang van snel een boterham achter je PC wel erg groot! Maar het is zowel ontspannend als verbroederend om af en toe samen een maaltijd te delen. Bij een training namen we bijvoorbeeld elk iets mee voor de lunch. En de foto hiernaast is een deel van de zelf verzorgde catering door huisartsen op hun teamdag. Het voegt echt iets toe boven een taartje van de bakker. En een team met hulpverleners die elke dag in en uit kantoor vliegen, heeft elke woensdag werkoverleg. Aansluitend eten ze samen een kopje soep dat één van de collega’s zelf heeft gemaakt. Geweldig toch?

Dat waren mijn 4 tips om te ontspannen tussen de bedrijven door. Vul ze s.v.p. aan in het veld voor reacties die je onder dit artikel kunt achterlaten. We kunnen echt wel wat meer ideeën gebruiken! Wat doe jij tijdens je werk om te ontspannen?

2 reacties

 1. Lia de Vos op 1 oktober 2014 om 17:09

  Hallo Daphne,
  Toen ik jouw verhaal las en het filmpje zag moest ik denken aan de complimentendag die wij een keer in het ziekenhuis hebben gehouden. We hebben het toen ziekenhuisbreed opgezet en een externe begeleidingsgroep er voor ingeschakeld, maar je kunt het ook klein houden. Schrijf een briefje naar een andere afdeling (of een persoon) waarin je ze complimenteert met een bepaalde positieve samenwerking of iets dergelijks. En pak dat briefje dan ook nog een beetje leuk in. Het verzinnen/formuleren van het compliment is leuk, maar het ontvangen is nog leuker. En………ze zorgen allebei voor een mooi ontspanningsmoment.
  Groetjes, Lia

  • admin op 2 oktober 2014 om 11:26

   Wat ontzettend leuk! Dankjewel voor de tip. Het doet nog iets extra’s boven ontspanning: het genereert positieve energie. Waardering uitwisselen is heel krachtig.
   Ik kom weer door jouw verhaal op het idee van de complimentenmuur, een werkvorm die ik wel eens in een teambijeenkomst gebruik:

   Schrijf alle namen van het team op een groot flipovervel. Schrijf erboven de vraag: “Wat waarderen we in elkaar”. Nodig vervolgens iedereen uit een stift te pakken en dingen in te vullen. Nadat alles is ingevuld kijk je samen naar wat er is opgeschreven. Je ziet glunderende gezichten. De reacties zijn vaak erg enthousiast. In het dagelijks werk geef je niet zo vaak spontaan een compliment en voor veel mensen is het compliment ontvangen moeilijk. Maar op het moment dat het het een oefening is valt de gêne vaak heel makkelijk weg en geven en ontvangen mensen complimenten veel makkelijker. Daar kun je nog even op teren!

Laat een reactie achter