Het veerkrachtprogramma – Ondersteuning voor beroepen waar grote belangen op het spel staan
Ik kom in contact met Diana als ik intervisie geef voor de medewerkers van de spoedeisende jeugdzorg. De medewerkers willen ondersteuning om beter met de stress van het werk om te kunnen gaan: de dagelijkse hectiek is groot, evenals de emotionele belasting en de verantwoordelijkheid die de medewerkers hebben. Als ik met Diana een hartcoherentie-oefening doe, heeft die ervaring grote impact op haar. Het herinnert haar aan een prettige staat van zijn die zij van mindfulness kent. Dat is eigenlijk weggezakt en zou ze wel weer kunnen gebruiken.
Diana werkt haar hele werkzame leven in de jeugdzorg. Eerst als groepsleider en gezinsvoogd en nu alweer ruim 10 jaar als opleidingsfunctionaris. Gezond blijven in het werk, is heel belangrijk voor haar. Het was de reden voor een switch van uitvoerend naar beleidsmatig werk. Het is haar drijfveer om als opleidingsfunctionaris en lid van de ARBO-werkgroep te adviseren over het gezondheidsbeleid voor de medewerkers.
Om haar eigen veerkracht een boost te geven, gaat Diana met de hartcoherentie aan de slag. Ik ondersteun haar met het individuele veerkrachtprogramma. Diana is heel enthousiast over de resultaten en gunt dit de uitvoerend werkers ook. In de ARBO-werkgroep vertelt zij wat het haar heeft opgeleverd:
‘Het opgejaagde gevoel is vrijwel weg. Eerst was er een constant zoemende ondertoon van stress. Nu niet meer. Dat komt door de wetenschap dat ik er zelf iets aan kan doen. Een stressmoment hoeft niet erg te zijn. Ik kan het hanteren en ik kan weer ontspannen. De kennis en vaardigheid hoe ik dat kan doen, is mijn redding geweest. Ik had van de stress wel ziek kunnen worden’.
Dit is overtuigend voor de ARBO-werkgroep en ik geef enige tijd later ‘Train je hart – veerkrachtprogramma’ voor twee groepen medewerkers, een groep uitvoerende professionals en een groep ondersteunende professionals. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur voor een groep van 7 medewerkers. Zij leren signalen van stress te herkennen en ervan te herstellen. Zij leren hoe zij effectief besluiten kunnen nemen en zich kunnen voorbereiden op een spannende situatie. De deelnemers benoemen als resultaten dat zij trouw zijn aan zichzelf, minder spanning voelen, meer controle hebben over een situatie, beter besluiten kunnen nemen en beter kunnen relativeren. Zij beoordelen de training met een 8.6 gemiddeld.
Uit de nameting blijkt dat de deelnemers net als Diana hebben geleerd hoe zij effectief greep kunnen houden op stress. Ook de evaluatie na drie maanden laat zien dat het veerkrachtprogramma blijft helpen bij het verminderen van werkstress.
Diana’s droom is dat training en coaching beschikbaar komt voor iedere medewerker in de organisatie die dat graag zou willen. Nu is er individuele begeleiding als iemand al klachten heeft of uitvalt. Maar dan is het eigenlijk te laat. Diana verwacht dat er op termijn een persoonlijk budget per medewerker beschikbaar komt en dan is het veerkrachtprogramma volgens haar een aanrader: ‘Het is makkelijk toepasbaar. Het vraagt nauwelijks een extra tijdsinvestering. Vijf minuten oefenen levert een half uur op, omdat je effectiever werkt. Het is een goede ondersteuning in beroepen waar grote belangen op het spel staan, zoals de veiligheid van kinderen.’
Werk jij ook in beroep waar grote belangen op het spel staan? Hoe blijf jij gezond en veerkrachtig? Diana en ik vinden het leuk om jouw ervaringen te lezen. Plaats ze dus graag onder dit artikel.
Als mensen in staat zijn om na een training/cursus zichzelf te coachen in moeilijke stressvolle situaties, lijkt me dat een zegen voor de werkers die regelmatig in dat soort omstandigheden moeten werken.
Ja, dat is het inderdaad Ries. Het is mijn drijfveer: mensen in staat stellen zichzelf te helpen op de momenten dat het ertoe doet. Zelfcoaching on the job zogezegd. Een grote kracht zit in het weten dat je iets aan je stressreactie kunt doen. Je bent er niet aan overgeleverd.
Door dicht bij jezelf te blijven,
help je je jezelf en de ander.